Emma Ziemann

Konsult Sommelier - Eget Företag

WSET 3, Kandidatexamen Restaurangmanagment Göteborgs Universitet, Fromager

Jag har arbetat inom restaurang sedan tonåren men jag föll för vin när jag på skoj anmälde mig till en vinkunskapskurs på Göteborgs Universitet. En kurs blev en examen i Restaurangmanagment med inriktning mot dryck, jag lade undan studielån och invisterade i min sommelierutbildning via Gustibus i Göteborg 2013-14 och läste då även WSET 3. Under den perioden introducerades jag till tävlande inom Sommelleri, jag deltog i nybörjartävlingen Freestyle sommelier och mitt första SM innan jag ens vara färdigutbildad. Och jag blev hungrig på mer!

Idag är jag en av Sveriges mest meriterade tävlingssommelierer med vinster från bland annat Lily Bollinger Award – årets bästa kvinnliga sommelier, Årets Servitör och har 3 vinster i Sommelier SM. Jag har varit på pallplats i Nordiska mästerskapen för sommelierer 4 gånger samt kommit två i Gaggenau Sommelier Award i Beijing. Jag är fortfarande aktiv inom tävling och är medlem i Svenska Sommelierlandslaget Swesomm och representerar Sverige i EM och uppkommande VM i Lissabon 2026. Jag har även tilldelats en egen stjärna som årets nordiska sommelier i Michelinguiden 2023.

Yrkesmässigt har jag jobbat som sommelier mer än 10 år på restauranger med stjärna i Guide Michelin såsom Upper House, Thörnströms Kök och senast har jag byggt upp och varit ansvarig för dryckesprogrammet på Äng. Innan dess har jag arbetat på de flesta typer av restauranger, inklusive att under pandemin starta upp en Vinbar och bygga dess dryckesprogram. Jag har rest mycket och många av de viner jag älskar idag har jag personliga band till, antingen att jag besökt vinerierna eller träffat vinmakarna. Jag hoppas fortsätta så, nyfikenhet är vad som driver min stil som sommelier!

Numera arbetar jag med föreläsningar, utbildning, vinprovningar och driver under sommaren

Pop-uprestaurangen Middag på Varvet på Marstrand.

Nästa sommelier

Tina Johansson