David Gradzik

Sommelier på Bandol sur mer (Michelin)

Sommelier school of the IHK - WSET Level 3 qualification

Jag tog examen från IHK sommelierskolan i Berlin för 4 år sedan och avslutade samtidigt WSET Level 3-examen. Jag har arbetat som sommelier på restaurang Bandol Sur Mer (1 Michelin-stjärna) sedan april 2023. I ca. För 12 år sedan utbildades jag klassiskt till hotellchef och har alltid haft en passion för mat och dryck. När jag kom till Berlin för 6 år sedan blev jag mer och mer intresserad av vin på min första restaurang i Berlin (Restaurang Golvet). På den senaste restaurangen där jag jobbade i 3 år började jag på sommelierskolan och blev juniorsommelier på restaurang Irma La Douce. Där lärde jag mig mycket om de absoluta klassikerna i vinvärlden och fick såklart smaka på mycket. Trots skönheten i dessa klassiker ligger mitt fokus idag i Bandol Sur Mer på mindre, mindre kända vinmakare – men det finns stora namn att hitta också – så det är en bra blandning. Det är viktigt för mig att arbeta nära naturen med respekt för miljön. Det betyder att nästan alla viner på min meny kommer från vinodlare som jobbar biodynamiskt, men som ändå gör mer klassiska viner (i stort sett inga apelsinviner etc.). Fokus ligger på Tyskland och Frankrike med mindre utflykter till Italien, Spanien och Österrike. Vinparning spelar också en stor roll för oss och jag lägger stor vikt vid detta.

Rekommendationer